28 вересня 2013, 13:56

Велосипедист виграв суд або перший попереджувальний сигнал водіям

Трирічна судова тяганина між велогонщиком Юрієм Кочубєєвим та автомобілістом, який його збив, вперше в українській історії завершилась перемогою постраждалого велосипедиста. Цей випадок створив прецедент в Україні.

Велогонщика Юрія Кочубєєва збили 7-го жовтня 2010-го року на об’їздній дорозі Донецька під час тренування. Водій автомобіля рухався на високій швидкості – більше 80 км/год.
Внаслідок ДТП велосипедист отримав серйозні травми: чотири тріщини в черепі, субархноїдальний крововилив, набряк мозку, відкритий перелом зі зміщенням спинки носа, роздроблені крижі зі значним зміщенням, множинні забої та опіки. Постраждалий пролежав півтора місяці у травматології та пережив ще шість госпіталізацій впродовж 2,5 років. Отримані травми призвели до того, що Юрій Кочубєєв отримав неврологічну інвалідність другої групи.
Водія, який збив велосипедиста, одразу ж звільнили з фірми «Перспектива» (м. Костянтинівка), де він працював. Натомість, постраждалому велосипедисту підприємство не заплатило жодної копійки. Власники запропонували велосипедисту 40 тис грн за те, щоб він забрав заяву. Хоча станом на кінець листопада 2010-го року Кочубєєв витратив на лікування 55 тис грн.
Після того, як суддя Ленінського суду винесла рішення виплатити постраждалому 15 тис грн, велогонщик подав апеляцію. Коли на засідання Апеляційного суду прийшли журналісти, громадськість та велоактивісти Донецька, справа набула розголосу та суд вирішив відправити її на нове розслідування. За три роки нового розслідування справи, за рахунок постраждалого були проведені судово-медична, медико-психологічна експертизи, фінансово-економічне обґрунтування та ін.
Цього року Апеляційний суд Донецької області ухвалив виплатити велосипедисту Юрію Кочубєєву рекордні для України 1 млн 256 тис грн матеріальної та моральної шкоди.
«В Україні це рішення стало прецедентом. До цього по країні найбільша сума відшкодування моральної шкоди була 60 тис грн. ми підняли цю планку в п’ять разів і тепер у судовій практиці юристи зможуть посилатися на цю справу», – зазначив Кочубєєв.

Джерело: biketowork.org.ua